معرفی و تاریخچه ساز ویولن

ویولن یا ویلن یا violin یکی از خانواده سازهای زهی – آرشه ای می باشد. ساز ویولن کوچکترین عضو خانواده زهی آرشه ای ها می باشد. برای نواختن, ویولن را روی شانه چپ قرار میدهند و با دست راست آرشه میکشند. در این پست اطلاعات کافی و جامع از معرفی و تاریخچه ساز ویولن را برای شما جمع آوری کرده ایم. با ما همراه باشید و این ساز زیبا را بشناسید.

معرفی و تاریخچه ساز ویولن

بررسی جایگاه و خانواده ویولن

خانواده ویولن یک خانواده متشکل از سازهای زهی آرشه ای است. ویلن از کوچکترین عضو این خانواده می باشد. ویولن – ویولا – ویولنسل- کنترباس به ترتیب کوچک ترین به بزرگترین ساز در این خانواده می باشند.

ویلن برای نواختن معمولاً روی شانه چپ قرار می‌گیرد و با آرشه که در دست راست نوازنده است نواخته می‌‌شود.

کوک سیم های ساز ویولن به ترتیب از بم ترین سیم : (سل – ر – لا – می ) می باشد. اصوات سیم های مجاور نسبت به هم فاصله پنجم درست را دارند. ویولن قادر است تمامی فواصل کروماتیک و دیاتونیک غربی و ایرانی را اجرا کند.

دست چپ در نوازندگی ویولن

نوازنده ویولن با قرار دادن انگشتان دست چپ و فشار و جابجایی انگشتان، طول سیم‌ها را تغییر می‌دهد که باعث ایجاد نت‌های متفاوت می‌گردد.

ویولن پرده بندی ندارد و نوازنده در اثر آموزش و تربیت شنوایی قادر به تشخیص نت‌های مختلف می‌گردد.

نوازندگان مبتدی گاهی، ویولن توسط نوارهای چسبی نازک، پرده بندی می‌گردد که با یادگیری فراگیر، برداشته می‌شود.

نقش ویولن در نوازندگی

جایگاه این ساز چه در ارکستر بزرگ چه به طور جمعی و انفرادی آنقدر پر اهمیت است که آن را شاه سازها گفته اند. وجهه جهانی ویولن را می‌توان در سازگاری آن با فرهنگهای مختلف دید.

تاریخچه ساز ویولن

ویولن یک ساز ایتالیایی است که توسط گاسپارو برتولونی خلق شد. تاریخ ساخت ویولن به حوالی سالهای 1496 تا 1505 بازمیگردد.

تا مدت ها پس از ساخت ویولن این ساز برای همراهی با دیگر سازها بکار برده میشد.

در اواسط قرن 17 میلادی این ساز بصورت سولو و تک نواز در محافل رسمی و اشرافی نواخته میشد که بعد ها رد پایش به طبقه متوسط و عادی نیز وارد شد.

بسیاری از روایت ها در سرزمین های اعراب, حاکی از آن است ویلن تکمیل یافته سازی بنام رباب (Rebab) است. رباب یک ساز تک سیمه با ریشه هندی است.

سازندگان ویولن چه کسانی هستند ؟

از سازندگان مشهور ویولن میتوان به شاگردان گاسپارو برتولونی اشاره کرد. آندره آماتی از مشهور ترین شاگردان وی بود که بهترین سازنده ویلن در دنیا را پرورش داد.

آنتونیو استرادیواری ایتالیایی مشهور ترین سازنده این ساز زیبا و کوچک است که تا کنون هیچ ویولنی با سازه های وی برابری نمی کند.

معرفی و تاریخچه ساز ویولن

بخش‌های مختلف ساز ویولن :

این ساز از ۵۸ قطعه مختلف ساخته می‌شود. وزن آن در حدود ۴۰۰ گرم می‌باشد.

  • آرشه
  • خرک
  • گریف
  • سیم‌ها
  • جعبه رزونانس

آرشه

آرشه یا bow یا کمان ترکه ای چوبی است که رشته‌های موی دم اسب در طول آن کشیده شده و به دو سر آن ثابت شده‌است. به وسیله رفت و آمد و فشار آرشه روی سیم ها, صدای ساز حاصل می شود .

خرک

خرک یا vault یا پل قطعه چوبی نازک و عمود شه بر روی صفحه جعبه و صفحه ساز میباشد که وظیفه اش نگهداری از سیم ها برای تولید صدای موسیقیایی است.

کیفیت خرک تاثیر زیادی دز صدای حاصل از ساز دارد. خرک از جنس چوب افرا می باشد.

گریف

از آبنوس (به دلیل ضریب تراکم در نتیجه استقامت بالا) ساخته شده و در طول گردن ویولن چسبیده است و تا میانهٔ جعبهٔ ساز ادامه دارد.

گریف جایی است که نوازنده با انگشت خود سیم را به آن می‌چسباند و به این ترتیب طول سیم را کوتاه می‌کند و نت‌های مختلف را می‌نوازد.

سیم ها

سیم‌ها از جعبه کوچک سر ساز آغاز شده در طول چوب آبنوس تکیه‌گاه سیم‌ها ادامه یافته، از روی خرک عبور کرده و در سیم‌گیر مهار می‌شوند.

سیم‌های ویولن قبلا از روده گوسفند (زه) ساخته می‌‌شد. امروزه در سیم‌های بم‌تر، روی روده سیم فلزی نازکی می‌‌پیچند و در سیم‌های زیرتر از مفتول فلزی تنها استفاده می‌‌شود.

جعبه رزونانس

جعبه‌ای است که از سه بخش صفحه روئی، صفحه زیرین و زوارهای دور تشکیل شده‌است.
سیم گیر از سه چوب مختلف (Boxwood, Rosewood, Ebony) می‌باشد.

معرفی و تاریخچه ساز ویولن

معروفترین نوازندگان ساز ویولن :

از معروفترین نوازندگان ویلن میتوان به آنتونیو ویوالدی (antonio vivaldi )- نیکولو پاگانینی (niccolo paganini) آهنگساز و نوازنده معروف ایتالیایی، اشاره کرد.
امروزه بهترین نواندگان این ساز ایزاک پرلمن (itzhak perlman) – ماکسیم ونگروف (maxim vengerov) – هیلاری هان (hilary hahn) – شولمو مینتز (shlomo mintz) می باشند.

شما میتوانید نظرات و پیشنهادات خود را درباره تاریخچه ساز ویولن از قسمت نظرات با ما مطرح کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *